Copyright © by amirulsafri.

| Attention |


Akhirnya Final sudah pun selesai. Selamat pulang ke kampung kawan-kawan. Jumpa lagi... Jaga diri baik baik. Selalu selalu lah melawat website kelas kita ini...

Cara - Cara Membuka Laptop Compaq CQ40

Sunday, January 23, 2011
COMPAQ CQ40




image

Peralatan yang diperlukan:
1- skru driver mata bunga (yg kecik)
2- berus cat / ape2 berus yg blh buang habuk..huhu

LANGKAH –LANGKAH

6 1 2 3 4 5
7 8 9 10 11 12
image
Terbalikkan Laptop dengan permukaan bawah menghadap ke atas

Buka semua screw seperti rajah di atas
image
image
Buka skru Phillips PM2.5×3.0 (1) dari board power button.
tanggalkan board tersebut (2)keatas .
16 17 18
tanggalkan wire antenna wireless (1) daripada lubang di board dan keseluruhan
wire dari klipnya.
Disconnect display panel cable (2) yang berada di sebelah kiri
image
tanggalkan wire microphone (1) dari klipnya dan
Disconnect wire tersebut dari system board (2).

image
Step kat bawah ni tak perlu ikut bg yg nak servis FAN je. kalau nak tukar LCD anda kene ikut step bawah ni.
image
image
image
image
image

image
ok sambung blk.. terbalikkan laptop anda dan buka semua skru yg ada pada bahagian bawah.. spt dlm gmbr.
image
image
Disconnect the following cables from the system board:
● Bluetooth module cable (1)
● TouchPad cable (2) with zero insertion force (ZIF) connector
image
Remove the top cover (3).
image
Remove the TouchPad button board (5) from the TouchPad bracket
tak perlu buka bg yg nak service FAN.
image
Remove the Bluetooth module (5) from the top cover.
image
Remove the modem module.
image
Remove the audio board (4).
image
Lift the USB board (4) straight up to remove it from the computer.
image
image
image
Disconnect the power connector cable.

image
image
image
Remove the heat sink (gantikan thermal paste yang baru)
image
tanggalkan dan bersihkan FAN laptop anda..

sekian..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 
Creative Commons License
Photo by electcomp is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Malaysia License.
Based on a work at electcomp0709.blogspot.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://electcomp0709.blogspot.com/.